Martinovy Marnosti

Martinovy Marnosti


Marnost nad marnost, všechno je marnost. K čemu je člověku všechno to pachtění?
Spisování mnoha knih nebere konce a mnohé hloubání unaví tělo.
(biblická kniha Kazatel)

úterý 18. října 2011

Taková malá sebeobhajoba aneb Nad kritikou z řad přátel

Vím, že psát takhle veřejně na blog má svá rizika. Už jsem se s tím párkrát setkal. Člověk jde prostě s kůží na trh a musí zvažovat následky. Je více důvodů, proč jsem se rozhodl psát a proč píšu zrovna o tom, o čem píšu. Na druhou stranu můj a náš život je přece jen bohatší, takže ho ani všechny příspěvky z blogu nemohou zachytit v úplnosti.


V neděli jsme jeli s klukama domů. Měli jsme za sebou další pěkný víkend. V pátek jsme byli na hokeji (viz zde). V sobotu jsme se věnovali další fázi úklidu. Minulý víkend byl většímu úklidu vyhrazen téměř celý. Ostatně je to s námi na delší lokte, ale velmi pomalými kroky snad trochu postupujeme. Zatímco minulý týden to byly hračky v dětském pokoji a jejich uvedení do takového stavu, aby ho mohli kluci udržovat, tentokrát jsem s nimi probíral oblečení. Zima je tady a byl nejvyšší čas podívat se, co máme, ce je třeba vyřadit a hlavně, co nového pořídit. Taky jsem klukům vyhradil další prostor, aby měli svoje věci víc přehledně a mohli se snadno obsloužit sami (že to byl vhodný nápad mi předvedl Ondra v pondělí, kdy si skoro vše vzal a nachystal sám). V neděli jsem pak byli s přáteli a ještě jsme zvládli nákupy a pozvání na malou oslavu. Prostě další zajímavý víkend. Byl jsme rád, že jsem oběma pořídil nové sady spodního prádla, sadu ponožek i sadu rukavic. Tedy přesně to, co jsem si naplánoval, že nakoupím. Doma jsem to hned večer vymáchal, abych to mohl druhý den už uklidit a bylo to připravené k používání.

Večer jsme si pak spolu říkali, jak jsme šikovní a jak jsme si ten víkend pěkně užili. Martínek sice na víkend úkoly nedostává, ale sám se dožadoval, aby směl trénovat psaní, v čemž jsem mu rád vyhověl. Trápil mě jen Ondrův kašel, který v noci zesílil, takže jsem Ondru nechal doma a v pondělí jsme byli u doktorky. Bavili jsme se v neděli večer o různých věcech. Mimo jiné Martínek zjišťoval, kdy se on a Ondra narodili a dával si to do určité svojí časové osy. Občas to chce zařadit do souvislostí, kdy jsme se s maminkou poznali a kdy jsme se vzali. Ochotně jsem mu to říkal. Martínek jen poznamenal, že si maminku užil jenom krátce a Ondra k tomu dodal, že on ještě kratší dobu. Hovor šel dál a věnovali jsme se jiným tématům. Ani jsem na sobě nedal znát, že mi je to samozřejmě líto, že si kluci maminku tolik neužili a ona je. S tím však už nic neuděláme. Jen to vzít jako smutnou skutečnost, ale žít dál a věnovat se aktuálním věcem, kterých je více než dost.

Kluky jsem obstaral a uložil. Poděkovali jsme za den i za víkend. Řekli jsme si, že se máme rádi a pomazlili se. Pak jsem se šel věnovat svým povinnostem. Takovým těm tisíc a jedna drobnostem, které skoro nikde nejsou vidět, ale je třeba je udělat. Však to skoro každý zná.

Pak pustím počítač, abych se kouknul na poštu, zprávy atd. Mimo jiné ve Facebooku jsme našel jednu zprávu. Přestože se jedná o soukromou zprávu, rozhodl jsem se jí po určitém přemýšlení zveřejnit, samozřejmě se zachováním anonymity autorky:

Ahoj Martine,
líbily se mi tvoje příspěvky na blogu o klucích i jiné hlášky, do chvíle kdy jsem si přečetla, jak zase Martínek někomu v zušce vysvětluje, že nemá maminku. Teď už se mi to nelíbí a připadá mi to jako lakování. Promiň, mi ta slova, ale proč je v tom necháváš a nesháníš normální fungující partnerku a maminku? Proč to ti kluci musí pořád někde troubit, jak dlouho je budeš takhle trápit? Omlouvám se, za výchovu a děti jsi zodpovědný ty a vím, co jsi všechno prožil: Ale myslím si, že kdybys vážně onemocněl sám, co uděláš s kluky? Máš někoho pro tenhle případ? Promiň, jinak to říct neumím.
Myslím na vás.



Zprávu jsem četl několikrát a příliš jsme jí nerozuměl. První věc, která mě napadla, je to, jak odlišným způsobem jsou vnímány některé moje příspěvky. To je však normální. Já jsem psal příspěvek o Martínkovi a učitelce v hudebce především proto, že se mi líbilo, jak normálně se ozval, přestože se jedná o poměrně citlivou věc. V komentářích se učitelky pozastavily nad poněkud necitlivým přístupem učitelky. Musím uznat, že je prostě fakt, že některé stereotypy jsou hluboce zakořeněné a i u nás už by nemuselo být zcela nemožné, že se dětem věnuje stejnou měrou nebo dokonce více muž než žena. Možná by bylo fajn toto respektovat a třeba více mluvit o rodičích. A to ani nemluvím o tom, kolik dětí vyrůstá bez tatínků.

Tuto zprávu jsem tu zveřejnil také proto, že celkem vystihuje určitý postoj, který se objevuje u části mých přátel. Třeba jsem na to jen víc citlivý, ale skoro jako bych měl pocit, že po smrti mého celoživotního kritika (tj. vlastního otce), jeho roli přebírají další. Je to samozřejmě trochu nadsázka a já určitě po svém okolí a po svých přátelích nechci jen obdivné řeči a poplácávání po ramenou, jak vše dělám skvěle.

Nemluvím o nějakých anonymních poznámkách (jak jsem se s nimi tady už taky setkal viz zde). Jsou to hlasy od přátel, kteří na nás myslí, drží nám palce a určitě nám přejí jen to dobré. Přesto však jejich vyznění vychází poměrně jednoznačně tak, že vina je na mé straně, ať už v mé činnosti nebo nečinnosti. Nebo tomu jen já tak rozumím, při své přecitlivělosti?

Nedávno mi bylo docela pěkně vysvětleno, že za takovými poznámkami je poměrně jednoduchý myšlenkový postup. Naše situace je vnímána jako problém. Problém je, že kluci nemají mámu, že já nemám tolik času, že já mám někdy problémy se zajištěním hlídání, péčí o domácnost atd. A ten problém je třeba vyřešit, čím dříve, tím lépe. Tedy je třeba, abych našel "novou maminku" a pro sebe partnerku (zároveň spřízněnou duši, hospodyni, tj. uklízečku, kuchařku, hlídačku kluků atd. atd.). A když se na to člověk takhle matematicky či mechanicky podívá, tak je vše poměrně "jasné" a pokud něco nefunguje, tak to není tato geniální úvaha, ale "lidský faktor". A jediný "lidský faktor" v této úvaze jsem já, protože kluci ještě nemohou příliš aktivně zasahovat do dění. Tedy není příliš složité dojít k úvaze, že chyba je ve mně. Tenhle úhel pohledu mi pomohl alespoň trochu pochopit poznámky a dobře míněné rady, které mě někdy celkem zraňují.

Řeči o tom, že jsem ztratil "už tři roky", že odčerpávám síly (těch kteří mi pomáhají), které by bylo potřeba jinde, že prý navazuji jen mnoho povrchních virtuálních vztahů a teď i to, že "trápím kluky", pronášejí lidé, kterých si vážím a považuji je za celkem zkušené a moudré, ale kteří přece jen se mnou netráví tolik času, aby tyto jejich výroky byly založeny na něčem jiném, než na jejich dojmu, mnohdy velmi vzdálenému realitě. Je třeba fakt, že zde na blogu v podstatě vědomě nepíšu o některých lidech, kteří se v mém a našem životě objevili. Byl jsem už soukromě kritizován za to, že nic o někom nenapíšu a tak si zde hraji na solitéra /ozvala se mi autorka tohoto výroku a připomněla mi, že přesně to bylo "asketického solitéra", tak děkuji a doplňuji/. Naopak jindy jsem byl zase vystaven zvídavým dotazům jen kvůli drobné zmínce. Myslel jsem, že je zřejmé, že můj/náš soukromý život a blog jsou dvě různé věci, přestože se mnohdy velmi úzce prolínají. Navíc tomu zmiňovanému "solitérství" moc nerozumím, protože to, že většinu času a starostí i radostí s klukama nesu sám, je prostě pravdou, na to si nemusím hrát.


Nemám příliš rád onu frázi, že věci/život je složitý, resp. mnohdy složitější než si myslíme. Jsem přesvědčen, že si jej často složitějším děláme my lidé a třeba i z pohodlnosti, že se nám nelíbí "jednoduchá řešení". Sám jsem se však už několikrát přistihnul, že říkám nebo si alespoň myslím, že jsou věci opravdu trochu složitější. Ta představa, že stačí tak málo (tj. nalezení vhodné maminky a partnerky) a všechno bude zase fajn, je vskutku lákavá a byl bych blázen, kdybych to takhle vnímal a bránil se jí. A možná skutečně blázen jsem. Rovněž nemám rád výmluvy na dětství, na rodinu a vztahy, ve kterých člověk vyrůstal, nebo na dosavadní zkušenosti, ale čím jsem starší a třeba i čtu nějaké knihy a poslouchám hovory moudřejších, tak mám pocit, že na tom něco je. Ostatně ani zde na blogu jsem neskrýval, že jsem sice nebyl nijak týraný nebo zneužívaný, ale domácí poměry nebyly vždy zcela ideální (více viz zde). I tak jsem zpětně za většinu zkušeností vděčný, neboť se v životě setkávám s mnohem složitějšími případy. Taky bych mohl napsat i mnohé o tom, že jsem díky zkušenosti z domova poměrně dlouho manželství a vůbec vztahy odmítal. Tím nemyslím to, že bych navazoval jen povrchní vztahy, ale spíš jsem měl jen přátelské vztahy a věnoval jsem se studiu. Pak jsem přece jen poznal, že vztah nemusí být jen omezením a zdrojem konfliktů, ale i obohacením, posilou a něčím, co člověka dělá celistvějším člověkem (a teď si odpustím odkazy na některé biblické obrazy). Později jsem potkal svojí budoucí ženu a ani ta to se mnou ze začátku neměla jednoduché, ale byl jsem jí velmi vděčný, že vytrvala (něco málo ze vzpomínek třeba zde). Především díky ní jsem mohl nejenom kritizovat vztahy svých rodičů, ale ukázat i pozitivně, že má představa se liší a není nereálná. Bohužel nám bylo dáno jen velmi málo času... /Uvědomuji si, že v tom množství řady praktických povinností některé myšlenky odkládám. Necítím výčitky či křivdu nad těmito událostmi, neboť jak jsme tu už několikrát psal, nejvíc nefér to bylo pro ženu a pak pro kluky. Přiznávám však, že i v souvislosti s řečmi a úvahami ohledně nové maminky a partnerky mě leckdy napadne, že jsme tehdy se ženou udělali maximum pro to, aby vznikla rodina, aby se narodily děti a byly v této rodině šťastné. Najít sílu a odvahu napnout síly opět stejným směrem, i když za jiných podínek, není snadné. A navíc je mohu napínat jak chci, ale na tohle jen jeden člověk nestačí./

Poslední čtyři roky mého života jsou velmi intenzivní. Nejenom že na svých bedrech nesu většinu tíhy za výchovu dvou malých kluků a starost o domácnost (v tomhle už tak dobrý nejsem, především co se úklidu týče). Pohřbil jsem tři velmi blízké. Se vším všudy jsem se staral jen o svojí ženu, ale i kontakt s nemocnými a umírajícími rodiči nebyl vždy jednoduchý, každý v něčem jiném, stál řadu sil a zanechal i nějaké rány. K tomu jsem v podstatě celou dobu nepřestal nějak fungovat i v zaměstnání a mém oboru, přestože jsem mnohé aktivity musel výrazně omezit. Nepíšu to, že bych si chtěl stěžovat. Za mnohé jsme velmi vděčný a hlavně kluci jsou moc šikovní a dělají mi radost. Píšu to snad jen pro představu, že toho je na ne snad i objektivně opravdu hodně. A to ani nemluvím o tom, že se objevují drobné zdravotní problémy, vždy v souvislosti s větším vypětím. Doktoři jen krčí rameny, holt při tom vašem zápřahu. Čekám na výsledky CT kvůli dutinám, zatím se bráním vyšetření žaludku kvůli podezření na riziko vzniku vředů a preventivně beru léky. Kompletní rekonstrukce zubů by se taky hodila. Na druhou stranu je mým velkým povzbuzením to, že můj život má intenzivní náplň a smysl. Jsou to především kluci, ale i má práce a obecně kontakt s lidmi, i když ten je přece jen vzácnější.

Určitě je vždy co zlepšovat. Chápu, že moji "kritici" nemohou vědět, že téměř každý večer si procházím den, zpytuji svědomí. Přemýšlím, co se podařilo a co ne. Co je možné zlepšit a hlavně, za co vše mohu být vděčný. Paradoxně sám i při různých hovorech spíš docházím k tomu, že bych měl píš ubrat než si ještě brát nějaké další věci nebo úkoly.

Končím tedy svou dnešní poněkud rozvleklou "apologii". Nechtěl jsme se nějak křečovitě obhajovat, ani uměle vzbuzovat lítost. Spíš jsme chtěl trochu vysvětlit ten tlak, který ze svého okolí cítím a to, co k tomu mohu říct. Je asi snadné a možná příliš lákavé, vytvořit si jednoduchá schémata a pokud nefungují, tak hledat nějakého viníka.

Skutečně jsem brzo po úmrtí svojí ženy snil o tom, jaké by to bylo, kdyby mohlo být zase brzo vše v pořádku, jako dřív. Podle mne to ale tak snadné není (možná i pod vlivem toho, že jsem nevyrůstal ve fungující rodině a mnohé "samozřejmosti" jsem si musel vymýšlet a nacházet sám). S postupem času jsem však síly více soustředil na to, abychom žili a zvládali s klukama život takový, jaký máme. Neuzavřeli jsem se do sebe, ale také není naším jediným cílem čekání na "novou maminku". Snažíme se žít naplno přítomností a být otevřeni tomu, co přinese budoucnost.


Napadá mě toho ještě mnoho, co by bylo dobré zmínit, ale musím se věnovat našemu malému marodovi, přípravě jídla, ale i přípravě svojí další výuky.


PS: Napadá mě toho ještě mnoho, ale jednu věc bych přece jen ještě rád zmínil. Mám pocit, že poměrně často je naše víra, resp. to, jak jí s klukama prožíváme, vnímáno jako problém nebo překážka. Už několikrát jsem slyšel na toto téma obavy nebo ostych. Myslím si, že nejsou vždy na místě, protože kdo nás pozná, tak nám pak často řekne, že jsme i přesto celkem normální (samozřejmě až na ty občasné řeči, které kluci nebo i já vedeme). Paradoxní je pak představa, že víra lidi jen zbližuje. Může to být i naopak. Mám s tím taky určitou konkrétní zkušenost, o které jsem psal zde. Každopádně i toto vnímám a respektuji. Na jednu stranu nikomu nic nechceme vnucovat, na druhou stranu skutečně plnohodnotný vztah vyžaduje porozumění a toleranci na mnoha rovinách. Vybudovat ho a udržovat podle mne není nic samozřejmého a jednoduchého. Když se to podaří, tak to určitě stojí za to.

PS2: Ještě mi to nedá jednu poznámku. Jen prosím, úmyslem toho celého psaní nebylo a není dehonestovat pisatelku. Tak se tomu zkuste vyhnout v případných komentářích. Já to skutečně vnímám jako upřímné vyjádření snahy mi poradit a pomoct. A jak jsem psal, není to hlas zase až tak výjimečný.
Na druhou stranu to, že se snažím zastat pokud možno roli obou rodičů, není nějaký můj vzdor vůči "tradiční rodině", ale prostě moje reakce na naši konkrétní situaci. Moje reakce, které jsem v současnosti schopen.

12 komentářů:

  1. Dobrý den, jsem sice pravidelná čtenářka Vašeho blogu, ale nepřispívám. Dnes mi to nedá nereagovat. Nechápu a do mozku mi to neleze, jak se dá naplánovat nalezení životního partnera, a to nejenom partnera pro vás, ale i pro kluky... Možná některým těmto expertům, kteří neváhají radit, nechybí moudrost, zcela jistě soudnost:-) nalezení partnera není přece věc píle a hledání, to je přece věc osudová a vy se určitě nemusíte obhajovat, proč ještě nikoho doma nakvartýrovanýho nemáte a jaké máte volit tempo a dynamiku třeba i vznikajícího vztahu:-)
    Moc vám fandím, sice nejsem věřící, ale zkoumalům, kteří mají potřebu rozebírat jiné bych vzkázala že vše je v rukou Božích:-) hezký den:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den,také Vás čtu,také nereaguji,možná se ani příspěvek nezobrazí,na rozdíl,od jiných blogerů,se mi líbí,že máte sebereflexi a čtenářka Vám myslím,s příspěvkem prospěla.V naší rodině,zemřela otci malá sestra,na leukemii,nikdy v životě se s tím nikdo nevyrovnal a sama to nesu,na svém hřbetě,chce to čas a rovnováhu,někdy se to,zvrtne nechtěně,v pravý opak,toho se myslím dotkla čtenářka,píši jen krátce,ono se to zřejmě stejně nezobrazí.Přeji Vám a klukům vše dobré,kočička

    OdpovědětVymazat
  3. Martine, čtu vás už nějakou dobu, taky jsem věřící a musím říct, že vám naprosto rozumím a dávám vám za pravdu. I co se vašeho pojetí víry týká a to, jak víru prožíváte. (-: Vytrvejte a ať se vám daří! * Malvína

    OdpovědětVymazat
  4. Já Váš blog, Martine, sleduji asi půl roku. Mám kamaráda s obdobnou zkušeností jako Vy, taky zůstal sám s dvěma dětmi /5tiletým a skoro ročním/. Asi rok to zvládali sami,pak se někde seznámil se slečnou a teď spolu vychovávají děti 3. Nemyslím si,že byste něco dělal špatně, podle mě to zvládáte skvěle a jak podotkla přede mnou píšící, nalezení partnerky se nedá násilím naplánovat.Buď se někde najdete nebo ne. Většina z nás není dokonalými rodiči,ale děláme,co umíme,ne?A to se taky počítá :-)) Pěkný den,večer,týden a tak pořád dokola. Jana

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den, také vás čtu již nějaký pátek, dostala jsem se na váš blog přes Diny, a musím říct, že si myslím, že to co děláte vy pro své kluky je obdivuhodné a moc vám fandím. Kluci jsou moc šikovní, chytrý a až z nich jednou vyrostou fajn mužský to bude vaše zásluha. Mějte se hezky a děkuji že píšete, dodáváte sílu mnoha lidem svým psaním a ani o tom nevíte. vaše pravidelná čtenářka

    OdpovědětVymazat
  6. Zdravím Vás, Martine. Také mi to nedá, abych nereagovala. Rozhodně nemám (podle toho, co píšete) z kluků pocit, že je "trápíte" tím, že doma nemají maminku. Naopak se mi líbí, že berou situaci takovou, jaká je a rozhodně se za to nestydí. Opravdu nestojí za to, hledat za každou cenu partnera. On se objeví, až bude správný čas.

    Naopak jsem nedávno zažila něco opačného. Přijímaly jsme věci do burzy a přišel jeden tatínek prodat oblečení po chlapečkovi. Kolegyně ho znala, tak mi pak řekla, že to je její soused a že se již dva roky stará o malého sám, protože jim umřela před dvěma lety maminka na rakovinu. Vzala jsem to jako hotovou věc. Jen když jsem vzala jeho seznam do ruky, něco mě zarazilo! Vše měl napsané na manželku. Dokonce se snažil o vlastnoruční podpis v ženském rodě. To jsem nechápala, proč se stydí za to, že mu umřela žena? Proč si hrát na to, že jsem jeden z řady tatínků, které poslaly manželky s věcma na prodej? Tohle je smutné. Ne to, když kluci umí říct, že nemají maminku!

    Držím vám palce, ať to dál zvládáte, tak jak to zvládáte. Gabro

    OdpovědětVymazat
  7. Milý Martine,
    na Váš blog jsme se dostala náhodou, přes Vaše "odbornější" blogové texty, máme trochu podobné vědecké zájmy - ale teď již se občas dívám, co zase kluci umí nového, fandím jim i Vám a myslím, že ve složení tři chlapi v chalupě nestrádají. Vaši skuteční (i ti virtuální) přítelé by určitě hlavně uvítali ulehčení břemene práce a starostí pro Vás, možná z toho pramení ten mail, ale kluci už teď jsou hodně samostatní, za chvíli ještě o kousek povyrostou a Vaši péči vám budou vracet nejen láskou, ale také svou šikovností. Držím vám palce, ať se Vám vyhýbají podzimní nemoci a ať to ve škole a školce jde co nejlíp. Markéta K.

    OdpovědětVymazat
  8. Já bych prostě byla na svého syna pyšná, jak situaci s paní učitelkou zvládnul a basta. Tečka, šmitec. Jste úžasní!!! Vaši báječná kluci mají přesně takovýho taťku, jakýho potřebují a jakýho si zaslouží. Míša

    OdpovědětVymazat
  9. Milý Martine, Martínku a Ondro - jste skvělá trojka :-) To je neoddiskutovatelný fakt. Čtu Vás pravidelně, i když nepřispívám do komentářů. Dnes mi to (tak jako pár pisatelkám předemnou) prostě nedá. Není určitě jednoduché zůstat se dvěma malinkýma dětma sám. Dá se říct, že vím, o čem mluvím, i když mám jen 1 chlapečka. Nová partnerka se nedá jen tak NAPLÁNOVAT, zvlášť proto, že už se nerozhodujete jen sám za sebe, ale i za své děti. Z Vašeho psaní mám někdy pocit, že máte tak nějak podprahově potřebu obhajovat se, proč děláte to, či ono, vysvětlovat, rekapitulovat (také jsem to takhle měla, nějak jsem měla potřebu všem okolo dokazovat, že to zvládám). Kašlete na to, a prostě si život užívejte (se všemi radostmi a strastmi, které přináší) Martine, pro své syny jste ten nejlepší táta pod sluncem. Z Vašich synů rostou osobnosti a to i Vaší zásluhou, dáváte jim do života dobrý základ a pokud má do vašich životů vstoupit nová maminka, tak se ukáže přesně v ten pravý čas...

    OdpovědětVymazat
  10. Martine,

    víš, že si o tom povídáme, tak můj názor znáš.

    Žít s někým jen aby měli děti náhradní maminku, žít s někým, s kým ti nebude večer, až kluci usnou, hezky ... žít s někým jen pro formu, aby okolí neřeklo, že jsi dostatečně pořádně nehledal ...

    Někde na vás určitě čeká, Ona. Přijde možná brzy, možná už se znáte, možná to bude pár let trvat. Ale naše druhé poloviny se nekupují jak housky na krámě, nenatrefíš na ně na každém kroku - někde jsou, ale může trvat dlouho, než se stane ten malý velký zázrak a ty budeš vědět, že právě s Ní to chceš zkusit. Zase milovat, plánovat, snít a žít.

    Oba jsme přišli o někoho, koho jsme milovali. Nejde nic vrátit. Nejde nic urychlit. Děláš dobře, že žiješ každým dnem, kluci jsou úžasní, zvládáte to skvěle!! Já bych vám moc přála, abyste zase byli celá rodina, ale kdy to bude, to je jen na vás. Hlavně na tobě. Možná i v rukou osudu, někoho dalšího, kdo ví...

    Hodně štěstí :)

    Diny

    OdpovědětVymazat
  11. Milý Martine, moc ráda čtu Váš blog a obdivuju Vaši statečnost a sílu, schopnost radovat se z každodenních "maličkostí". A jak už bylo řečeno, člověk si nehledá partnera jenom proto, aby "zaopatřil děti". Nenechejte se znervóznit a žijte dál tak, jak uznáte sám za nejlepší. Přeju Vám k tomu Boží vedení.
    Hana.

    OdpovědětVymazat
  12. Martine, ráda sem chodím... mám tři malé děti a tak mě často pobaví vaše historky a hlášky... máte můj obdiv, jak to zvládáte... a taky moc hezky píšete, tak se to pěkně čte... přeju hodně sil do budoucna a hodně štěstí a lásky. Ale co přijde, to člověk moc neovlivní a srdci se hlavně poručit nedá... moc vám všem třem fandim!

    OdpovědětVymazat