Martinovy Marnosti

Martinovy Marnosti


Marnost nad marnost, všechno je marnost. K čemu je člověku všechno to pachtění?
Spisování mnoha knih nebere konce a mnohé hloubání unaví tělo.
(biblická kniha Kazatel)

úterý 4. října 2011

Martínkovy originální šachy

Martínek rád hraje šachy a poslední dobou si taky rád hraje s rozmanitými postavičkami, které jsem vytáhl ze svých domácích zásob ještě z mého dětství. Takže má vojáčky, rytíře, indiány a řadu dalších.

Nedávno mi ukázal, jak skloubil obě své oblíbené činnosti dohromady, když si sestavil vlastní originální šachy. Postavičky tentokrát vedly svůj "boj" kultivovaně, na šachovnici.

Ostatně podívejte se sami, jaký je to šikulka a jak ho to bavilo.










Jen podotýkám, že opakovaně zjišťuji, jak platné je rčení, že doma není nikdo prorokem nebo i to, že kovářova kobyla chodí bosa. Sám jsem kdysi hrával šachy celkem na slušné úrovni, dokonce jsem vypomáhal s vedením šachového kroužku pro děti. Martínkův zájem o šachy sice podporuji, ale nijak systematicky se mu (zatím) v tomto ohledu něvěnuji. Myslím si, že je důležité, aby ho to bavilo. Každou chvíli mi hlásí, jak s někým hrál šachy. Nebo včera, když jsem si pro něj přišel do družiny a potkal je, jak se vraceli s procházky, mu jedna holčička říkala, že je to škoda, ale že už si teda šachy nezahrají.

Když se však někdy nechám přemluvit k partii, tak vidím, jak v zápalu boje si zapomíná chránit figurky, které mu pak nemilosrdně beru. Občas to uděláme tak, že v prohrané pozici si vyměníme strany. Nedávno však prokázal už praktické zkušenosti hráče, když se prostě v horší pozici vzdal. Přemýšlím, zda nemám jeho zájem nějak systematicky podpořit. Jenže nerad bych ho do něčeho nutil a hlavně sám bojuji s nedostatkem energie či trpělivosti. Tak jsme ho alespoň párkrát nechal, aby trénoval mat v situaci dvou věží a krále proti samotnému králi. Těším se, až se naučí číst, tak mu rád poskytnu poměrně bohatou sbírku šachové literatury. Už jsem tu kdysi psal, že jsem mu koupil pěkné výukové DVD Fritz a Šachlík. Na druhou stranu ho prostě nechci moc nechávat sedět u počítače samotného.

Nakonec si myslím, že podobné hraní, tj. s originlními figurkami, je asi to nejlepší.

Bedlivě sleduji a přemýšlím, jak máme nastavit týden, co vše zvládat nebo naopak co vypustit, aby to pro nás všechny tři bylo přínosné a zároveň únosné. Tento týden začínají kroužky, mně zase semestr, takže uvidíme. Povinností máme až nad hlavu a ještě dalších starstí taky není zrovna málo. Přesto bych rád, abychom si život pěkně užívali. Navíc zatím bylo nadprůměrně pěkné počasí, takže se vše zvládalo líp. Už teď vstáváme do tmy a je to o poznání náročnější. Tak uvidíme!

1 komentář:

  1. Dobrého večera,
    tak zřejmě to po Vás zdědil :o) Malý Kasparov není nikdy na škodu, jen do toho! A Martínkovi přeju vše dobré do školy i ke hře v šach!

    OdpovědětVymazat