Martinovy Marnosti

Martinovy Marnosti


Marnost nad marnost, všechno je marnost. K čemu je člověku všechno to pachtění?
Spisování mnoha knih nebere konce a mnohé hloubání unaví tělo.
(biblická kniha Kazatel)

pondělí 21. února 2011

Jak jsme snědli zlatou rybku

Ačkoliv jsem nebyl ještě zcela fit, museli jsme v pátek odpoledne vyrazit na nákup, neboť se naše zásoby jídla už tenčily. Navíc bylo třeba kluky trochu vyvenčit.

Košík se pomalu plnil a já ani neprotestoval, když si kluci vybrali, že chtějí k večeři "zlatou rybku". Měli na mysli uzenou makrelu. Kdysi dávno jsme jí měli a klukům moc nechunala. Když si jí však přáli, tak jsem se nebránil, alespoň nemusím pro jednou vařit. Navíc měli čerstvé, zrovna vybalené. Nechal jsem kluky, aby si vybrali. Jen jedna byla otočená zlatavým břichem, a tu si zrovna vybral Martínek. "Tu zlatou," poručil si.

Chvilku jsme vtipkovali, jestli nám splní nějaké přání. Spíš jsem vtipkoval já. Zřejmě kluky dostatečně nevzdělávám v pohádkách. Co dělat, když mají zrovna teď radši biblické egyptské rány a jiné příběhy o putování na poušti. Nebo naopak sledují šmouly. Tak jsem nakonec navrhl kompromisní přání, aby nám "zlatá rybka" naplnila bříška, což bylo přijato aklamací (což je podle Slovníku cizích slov "zřejmý a veřejný projev souhlasu").

Je fakt, že pod nákupem jsem se prohýbal a zcela jsem neodhadl, že ještě nejsem fit. Naštěstí mě kluci celou cestu povzbuzovali, že jsem silák a nový výtah nám stále dobře slouží.

Hlavní však bylo to, že klukům chutnalo. Nakonec nám ani "zlatá rybka" nestačila. Naštěstí jsem byli na tom nákupu, takže bylo z čeho vybírat.






3 komentáře:

  1. Vaši kluci jsou super, představa makrely jako "zlaté rybky" je legrační.
    Ale chtěla jsem se zeptat na jednu věc - v souvislosti s Vaší zmínkou o tom, že teď kluci raději čtou o "sedmi ranách egyptských" než O rybáři a jeho ženě - jakou dětskou bibli nebo biblickou dějepravu byste doporučil? Moji kluci (7 a 9 let) se poslední dobou začínají hodně ptát, v souvislosti s Vánoci, Velikonoci nebo tím, co zaslechnou v televizi atd. Široká rodina na obou stranách je nevěřící, čili kluci do kostela nechodí, nemodlí se atd., ale ráda bych, aby se s příběhy Starého a Nového zákona seznámili. Jenže v knihkupectvích jsem stála trochu v rozpacích jednak nad množstvím toho, co se nabízí, a jednak nad hodně barvotiskovou podobou toho, co v ůzných obměnách jmenuje "bible pro děti". Olbrachtovo Čtení z Bible kralické je na ně ještě moc těžké, to jsme zkusili a zavrhli - ale ráda bych něco pokud možno "střízlivého". Poradíte?
    Děkuji, Markéta K.

    OdpovědětVymazat
  2. Milá Markéto,
    vyzkoušeli jsme mnohé knihy a texty (knihovnu mám vskutku bohatou) a určitě je vhodná určitá variabilita. Leckdy čtu texty přímo z ekumenického překladu bible, jen drobně je upravuji, aby byly pro kluky srozumitelnější. Z široké nabídky nám asi největší službu dělají Příběhy z bible, převyprávěné od Anny Lukešové, které vydala Česká biblická společnost (máme 2. vydání z roku 2001). Viz např. zde: http://www.ikarmel.cz/kniha/Pribehy-z-Bible-kat-c-1809_KNA02881.html

    Jinak těch biblických "egyptských ran" bylo 10 (zkažení vod, žáby, komáři, mouchy, nemoc dobytka, vředy, krupobití, kobylky, tma a smrt prvorozených).

    Ostatně teď v České televizi běží nějaký dokumentární seriál s názvem Návrat biblických pohrom, ale nemám čas ho sledovat.

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji mnohokrát, a za ty rány egyptské se stydím, to byl ohavný omyl :-) Knížku zkusím sehnat. Přeji brzké dovyléčení a těším se na další klukovské nápady. Markéta K.

    OdpovědětVymazat