Martinovy Marnosti

Martinovy Marnosti


Marnost nad marnost, všechno je marnost. K čemu je člověku všechno to pachtění?
Spisování mnoha knih nebere konce a mnohé hloubání unaví tělo.
(biblická kniha Kazatel)

sobota 5. února 2011

Brácho, změnil jsem názor

Občas mi někdo vytkne, že kluci nemluví jako malé děti. Někdy jim musím dát za pravdu. Rozhovory kluků (jednomu je skoro 6 let a druhému 3,5 roku) jsou někdy vskutku zajímavé.

Situace: Ptám se kluků, zda chtějí ven na sníh. Martínek s radostí přitaká a těší se, jak "budeme koulovat tátu". Ondrovi se naopak ven nechce. Tak jsem klukům řekl, ať se spolu dohodnou a pak mi řeknou. Za nějakou chvíli přišel Martínek s tím, že už i Ondra chce jít ven, že ho přemluvil. Vzápětí přibíhá i Ondra a volá na Martínka: "Brácho, změnil jsem názor. Nechtěl jsem jít ven a teď už chci."

Jinou situací jsou chvíle, kdy kluky žádám, aby si uklidili v pokoji. Někdy je to v podstatě půldenní záležitost. Mám pocit, že kluci toho ve chvilce vytahají ze skříní co nejvíc a pak celý zbytek odpoledne usilujeme o úklid. Nestojím nad nimi jako policajt, ale po nějaké době se chodím dívat a ptám se, jak jsou na tom s úklidem. Martínek dobře ví, že je lepší předejít mé návštěvě v pokoji, takže mi občas chodí podávat hlášení. Tak třeba přiběhne a řekne mi: "Tatííí, mám pro Tebe dobrou zprávu. Už ten náš nepořádek dostáváme pod kontrolu." Většinou to znamená, že nepořádek trvá, ale kluci velmi pomalým tempem (navíc většinou nelineárním) pracují na jeho odstranění.

4 komentáře:

  1. !
    jsou uzasni!!!
    ...nic noveho pod sluncem :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tohle mi hodně připomíná naše uklízení (i když jsou to holky, děsně jim to trvá)..a hlášení dobrých zpráv držíme podobně :)).

    OdpovědětVymazat
  3. Kluci jsou báječní a hlášky supeeer.

    OdpovědětVymazat
  4. Jo jo, jsou to prostě chytří kluci.
    Myslím, že je to i tím, že jim hodně čteš. Proto mají mnohem bohatší slovní zásobu než jiné děti v tomhle věku a vyjadřují se občas trošku "nedětsky". To "nedětské" vyjadřování by Ti ale nemělo být vytýkáno, za to bys měl být naopak chválen. Čtu si znovu ty uvedené příklady a mně se to moc líbí, jak se kluci vyjadřují :-)) Je na tom totiž poznat, že se jim věnuješ.

    OdpovědětVymazat