Martinovy Marnosti

Martinovy Marnosti


Marnost nad marnost, všechno je marnost. K čemu je člověku všechno to pachtění?
Spisování mnoha knih nebere konce a mnohé hloubání unaví tělo.
(biblická kniha Kazatel)

sobota 8. ledna 2011

Větší než peníze, sex a moc (Richard Rohr)

Z jedné "chlapské" skupiny mi pravidelně chodí na mail citáty od Richarda Rohra (nar. 1943). Ne vždy je stačím číst a přemýšlet o nich. Ten dnešní mě prostě zaujal a tak se o něj podělím:


Větší než peníze, sex a moc

Odmyslete si peníze, sex a moc, a většina mužů na této Zemi nebude mít žádnou motivaci. Nedokáží se rozhodnout, co chtějí se svým životem udělat, kam chtějí jít, kým chtějí být. Je to proto, že nemáme mnoho mužské spirituality ani spirituálních mužů, neboť většina mužů na Západě neumí odvíjet svůj život z nitra. Potřebují, aby je něco zvenku nakoplo, odměňovalo, upoutávalo pozornost, zajišťovalo, udržovalo v pohybu. Je to opak duchovního člověka. Spiritualita je právě zdrojem energie zevnitř, říká se jí „duch“ a je větší než peníze, sex a moc.


Beyond Money, Sex and Power

Take away money, sex and power, and most men on this earth do not know how to motivate themselves. They don’t know how to make decisions about what they want to do with life, where they want to go, who they want to be. This is why we don’t have a lot of male spirituality or spiritual men: because most Western men don’t know how to draw their life from within. They need something outside to kick them, to reward them, to promote them, to secure them, to get themselves going. That is the opposite of a spiritual person. Spirituality is precisely a source of energy from within, called spirit, which is beyond money, sex and power.

from A Man’s Approach to God



Nějak nemám sílu něco víc napsat, i když by bylo co... Je toho někdy přece jen trochu moc (a to šlapání do schodů je asi to nejmenší - i když i v tom je jistá symbolika, to pomyslné připoutání k domovu a k dětem, někdy až odříznutí od vnějšího světa - díky alespoň za sociální sítě a prostředky moderní komunikace - je s ohledem na těch 105 schodů symbolicky ještě o kousek větší, zvlášť když se Martínek necítil dobře, ale snad je to jen drobnost)...

Možná bych potřeboval, aby mě taky sem tam "něco zvenku nakoplo, odměňovalo, upoutávalo pozornost, zajišťovalo, udržovalo v pohybu". A na rozdíl od Rohra to nepovažuji zcela za "opak duchovního člověka". Jsme duchovní i tělesní zároveň. Oba extrémy jsou špatné...

Nebo je u mne naopak těch kopanců zvenčí někdy trochu moc? Fakt nevím...

Každopádně i ta "energie zevnitř" potřebuje nabíjet zvenčí (zvenčí?, tady je asi klasické prostorové vnímání trochu nedostatečné), jak o tom píší např. populární německý benediktinský mnich Anselm Grün v knize Prameny vnitřní síly (Paulínky 2009) nebo francouzský teolog a antropolog Bernard Ugeux v knize Hledání vnitřního pramene (Paulínky 2007).

Každopádně je určitě fajn, když je náš život "vícezdrojový". Když máme možnost a jsme schopni čerpat a přijímat energii "zevnitř" i "zvenčí", a to ve formě spirituální i, chcete-li, hmatatelné...


A hlavní je pro mne to, že ještě každé ráno vstanu a večer je stále za co děkovat ;-)

2 komentáře:

  1. Veľmi sa mi páči posledná veta tohto článočku a stotožňujem sa s ňou.

    Zuzana a Maťo

    OdpovědětVymazat
  2. Přeji Vám hodně sil. Před mnoha lety jsem u vás jako pracující studentka dělala zkoušku a stále si pamatuju, že jste mi jako jediný vyučující vyšel vstříc a zkoušel až ve večerních hodinách. Tehdy mě to potěšilo, přeji Vám takové malé každodenní radosti.
    Markéta

    OdpovědětVymazat