Martinovy Marnosti

Martinovy Marnosti


Marnost nad marnost, všechno je marnost. K čemu je člověku všechno to pachtění?
Spisování mnoha knih nebere konce a mnohé hloubání unaví tělo.
(biblická kniha Kazatel)

úterý 11. ledna 2011

Stavitel a požírač kůže

Martínek si mimo jiné rád staví ze stavebnice. Ačkoliv k Vánocům dostali Lego, tak si raději staví z univerzálnější stavebnice. Ostatně já Lego taky moc nemusím a sám jsem si hrával s podobnou stavebnicí, která podle mne poskytovala větší prostor mojí fantazii.

Martínek staví nejčastěji mosty, garáže, stavby (obytné nebo sakrální), rakety a letadla. K složitějším stavbám patří třeba výtah, tj. výtahová šachta a v ní výtahové těleso.

Tady je na obrázku s velkým letadlem.










Ondra po vzoru Martínka taky leccos staví. Je obdivuhodné, jaké v poslední době dělá pokroky. Ačkoliv v mnohém Martínka napodobuje, se zájmem sleduji, jak jsou rozdílní. Ondra se zdá být šikovnější, takže se už nyní obléká skoro lépe než Martínek. K tomu se váže nedávná historka, kdy jsem ho pochválil, jak se ráno oblíknul sám a bez pomoci. Byl jsem rád a už jsem ho nekontroloval. Pak se mne ve školce učitelka ptala, zda dávám Ondrovi plenu, že to se tam nesmí. Takže jsem si uvědomil, že si jí ráno v té rychlosti nesundal. Dávám mu jí ještě na noc, i když je to asi už zbytečné.

Ondra se taky poslední dobou hodně rozpovídal, ačkoliv mu R a Ř stále nejde. Překvapuje mne svou bezprostředností (párkrát předvedl, že se už nestydí) a svými zájmy o anatomii. Ostatně k Vánocům si přál kostru, kterou jsme mu však nepořídil. A nedávno jsem zase vyslechl, s jakým zaujetím vyprávěl Martínkovi a Ivaně o mozku a kostře. Sice nejdřív ukazoval, že mozek je v břiše, pak pro změnu tvrdil, že mozek jí rýmu, každopádně o tom mluvil se zaujetím.

K mé radosti se taky rozjedl, i když i nadále je oproti Martínkovi vybíravější a je schopen dělat scény s posledními dvěma nebo třemi sousty na talíři. Ukazuje však více svoje svaly (stále obdivuje šmoulu-siláka) a s hrdostí zjistil, že už dosáhne na vypínače. Takže začal víc jíst maso. Stále se však dožaduje "masa s kůží" a nejraději jí samotnou kůži. Já celé kuře nedělám, takže kůže často nebývá, občas opeču kuřecí stehna. Ondra se navíc opičí po Martínkovi a dožaduje se chrupavek (ty s oblibou jedla žena, zatímco já moc ne).

Tak tady pár obrázků toho požírače kůže.






Přidávám ještě dva méně kvalitní obrázky z mobilu, které zachycují Martínka, jak si ve školce stavěl s kamarády jakousi obdobu farmy. Zajímavé.






Každý večer děkuji za tak šikovné kluky a doufám, že jim to vydrží!

4 komentáře:

  1. Máte krásné a šikovné kluky a právem na ně můžete být pyšný.

    Moji kluci si také jako malí hráli raději s Chevou než Legem. Z Chevy si stavěli obdobně jako váš Martínek.

    OdpovědětVymazat
  2. Kluci jsou moc šikovní. Holky jako malé milovaly lego. Fotka s požíračem kůže mě rozesmála. Díky.

    OdpovědětVymazat
  3. To lietadlo je nádherné! Mne to pripomína stavebnicu Žako, čo máme doma, ale oni sú si asi dosť podobné všetky.

    OdpovědětVymazat
  4. Ta stavebnice se jmenuje LORI a je ŽAKU velmi podobná, ale při větších stavbách dílky ŽAKA úplně nesedí, takže jsme je vyřadili.

    OdpovědětVymazat