Martinovy Marnosti

Martinovy Marnosti


Marnost nad marnost, všechno je marnost. K čemu je člověku všechno to pachtění?
Spisování mnoha knih nebere konce a mnohé hloubání unaví tělo.
(biblická kniha Kazatel)

neděle 10. dubna 2011

Slovenkyně, Slávian a Češťané

Vkládám jen několik humorných tvarů slov, kterými mě Martínek v nedávných dnech pobavil (a které si pamatuji).

Slovenkyně, tj. Slovenka. Lenka, která namalovala Martínkovi na tvář znak Slávie a hlídala malého Ondru, když jsme šli s Martínkem na hokej, pochází ze Slovenska. Martínek dostal stolní hokej se základními sestavami Slovenska a České republiky. Navrhnul, že bych si mohl zahrát s Lenkou, "která je Slovenkyně". Tedy já bych hájil barvy ČR a Lenka SR. Dosud to dopadá tak, že Martínek hraje za ČR a na mne zbyl tým Slovenska. Takže ČR zatím dostává na frak...

Slávian, tj. Slávista. Martínek před časem zahlédl ve zprávách informaci o finálovém utkání extraligy mezi Třincem a Vítkovicemi. Jelikož má zkušenost s týmem Slávie, tak se ptal, zda ten gól dal "Slávian".

Češťané, tj. Češi. Nedávno se mě Martínek ptal, zda jsme "Češťané", když mluvíme česky. Zřejmě toto slovo skloňoval podle vzoru "mimozemšťané".


S těmi dětmi je prostě legrace. Někdy jsou tak zvídaví a zajímá je původ různých slov, to abych měl v hlavě etymologický slovník.


PS: Komentář o "hnědochovi" mi ještě připomněl, že malý Ondra nemilosrdně odhaluje "tlusťochy". A když člověk učí děti pravdomluvnosti, tak je někdy složité jim vysvětlit, že není vždy vhodné říkat takovou pravdu nahlas.
A dnes pro změnu celkem nahlas spekulovali, jak mohla paní vjet na motorce do obchodu, když se to přece nesmí. Paní měla jen vozíček, který motorku připomínal.

3 komentáře:

  1. Ahoj Martine, naše děti kdysi radostně v metru zvolaly: "Dívej mami hnědoch". Asi nebyl dost černý na černocha. No teď už jim je 18 a takové perly z nich dávno nepadají. Užívej si to. Mějte se prima. Simča

    OdpovědětVymazat
  2. My zase měli "tmavochy":-). Markéta

    OdpovědětVymazat
  3. Já jsem zase slyšel, kterak cestovala tramvají paní s bradavicí na nose a nějaké dítko neomylně zahásilo: "Mamííí, ježibaba!"

    OdpovědětVymazat