Martinovy Marnosti

Martinovy Marnosti


Marnost nad marnost, všechno je marnost. K čemu je člověku všechno to pachtění?
Spisování mnoha knih nebere konce a mnohé hloubání unaví tělo.
(biblická kniha Kazatel)

středa 3. listopadu 2010

Co dokáže úcta... aneb každý si zaslouží úctu

Tak se jmenuje kniha Deborah Norvilleové, kterou letos vydal Návrat domů. Kniha mě zaujala již svým názvem. Tak jsem si v ní listoval, ale nekoupil jsem jí, musím se už trochu krotit (kdo někdy nakouknul do našeho bytu, tak ví, že už je stejně pozdě ;-). Škoda, že knihy z tohoto vydavatelství nebývají běžně v knihovnách.

Např. mě zaujalo následující: Tipy, jak vnášet úctu do manželství:

*Mluvte o tom, v čem je váš partner mimořádný / vaše partnerka mimořádná. Chvalte jej/jí za plnění každodenních povinností, z nichž máte prospěch i vy - já bych doporučoval chválit i za to, z čeho třeba viditelný prospěch ani hned nemáme.

*Chvalte svého partnera před ostatními a před ním samým - já dodávám, že nejde o nekritický obdiv, ale ať převažuje pozitivní řeč; vždy je za co pochválit (stejně jako u dětí) a to je mnohdy větší motivace než jen kritika.

*Říkejte své partnerce /svému partnerovi/, že je krásná /hezký/ - já dodávám, že je dobré říkat, že je i šikovný/á, chytrý/á, sexy atd.

*Neslibujte to, co nemůžete splnit.

*Dělte se o povinnosti a povídejte si spolu o tom, co jste ten den zažili - opět bych doplnil a doporučil sdělovat nejenom starosti, trápení a zlosti, ale i milé drobnosti a radosti.

*Naslouchejte názorům svého partnera a berte je vážně - a nejenom názorům, ale i pocitům, náladám atd.


Tak než jsem to sem z fotky z mobilu opsal, tak jsem si uvědomil, proč jsem si tu knihu nekoupil. Jistě tam nejsou špatné postřehy a užitečné rady, ale já bych to napsal přece jen jinak. Ostatně i ten krátký citát jsem na několika místech upravil nebo doplnil.

Hlavně nejde o knihu, ale o realitu. Jsem přesvědčen, že stojí za to být vděčný za lidi kolem. I když jsou to právě ti naši nejbližší (partner nebo děti), se kterými trávíme nejvíc času a na kterých nám záleží, kteří nás často dokáží nejvíc vytočit a potrápit. A určitě neuškodí, když zkusíme udělat ještě o něco víc pro to, ať i oni ví, že je máme rádi, že si jich vážíme a že nám na nich záleží. Vždyť nevíme, jak dlouho tu my s nimi budeme nebo oni s námi budou...


PS: Ono toho bylo napsáno o úctě v partnerství už mnoho. Líbí se mi třeba "pravidla" od Eda Wheata, která jsou uvedena na webu http://www.manzelstvi.cz/Ucta/Jeste-jste-to-nevzdali.html (od tohoto autora vyšla v Návratu domů kniha Tajemství milování s podtitulem O sexu pravdivě a otevřeně - jedna z nemnoha knih Návratu o vztazích, kterou jsem si nekoupil ;-).

Rovněž se mi docela líbí kniha 100 zlatých pravidel pro lásku a přátelství od Richarda Templara (vydala Grada). Je to takové poměrně nenáročné čtení a přitom zajímavé postřehy. Je škoda, že řada pravidel působí v dnešním kontextu vztahových problémů někdy až příliš naivně. Ale nemůžeme se vymlouvat na složitou "dobu", vždyť život si komplikujeme často my sami...

3 komentáře:

  1. Moc hezky napsané...děkuji. Zase mě nutíte k zamyšlení nad životem. :-) Ale to je jedině dobře...

    OdpovědětVymazat
  2. Martine,děkuji.Dělám to co radíš jak s dětmi tak s mužem.Už jsem nějaký "ten rok poučena",že takto je to správná volba.

    OdpovědětVymazat
  3. Martine, díky moc za tip na knížku, já asi neodolám a prostě si jí koupím (i když polička v ložnici momentálně přetéká, nějak mě zase poslední dobou čtení chytlo :) )

    Diny

    OdpovědětVymazat