Martinovy Marnosti

Martinovy Marnosti


Marnost nad marnost, všechno je marnost. K čemu je člověku všechno to pachtění?
Spisování mnoha knih nebere konce a mnohé hloubání unaví tělo.
(biblická kniha Kazatel)

čtvrtek 9. září 2010

U očaře

Byl jsem sice nervózní z nástupu malého Ondry do školky, na druhou stranu jsem se těšil, že zhruba po třech letech budu mít dvě až tři hodiny volného času, aniž bych musel někoho žádat o pomoc při hlídání kluků.

První věcí, kterou jsem šel hned ve středu 1. září zařídit, byla návštěva očního lékaře. Oči mi slouží a brýle taky, ale přece jen už je to dlouhá doba, co jsem tam byl (z karty jsme zjistili, že to bylo v roce 1999). Na mých brýlích je už znát, že leccos pamatují, takže už jsem několikrát slyšel, že by to chtělo něco nového.

Stále moc nevěřím těm vyšetřením v optikách, takže jsem chtěl, aby se na mne podívala moje oční doktorka. Opakované pokusy o telefonické objednání vyznívaly na prázdno, nikdo telefon nebral, ačkoliv podle informace na ústředně doktorka ordinuje. Takže jsem se tam vypravil hned poté, co jsme kluky odevzdal ve školce a po chvíli se ujistil, že budou v pořádku.

Čekárna zela prázdnotou, až na jednu nervózní paní s menším chlapcem, která pořád hudrala, proč se objednávali na určitou hodinu, když tam pak musí čekat. Asi po deseti minutách vyšla paní (myslel jsem, že je to sestra, ale ona to byla doktorka, protože sestra má dovolenou). Vyslovil jsem své přání objednat se na vyšetření. "Můžu vám nabídnout termín až v prosinci", překvapila mě odpověď a vzápětí mi bylo doporučeno, že jiná doktorka objednává na listopad a kolega na říjen. Jelikož jsem nevěděl, že se jedná o doktorku (ta moje stará je už asi moc stará, takže většinu času už jí zastupuje tato nová, takže jsem jí neznal), opakoval jsem, že bych se chtěl objednat ke "svojí doktorce", kde mám i svojí dokumentaci atd. Řekl jsem, že mě nic akutně netrápí, jen chci zkontrolovat oči a jejich stav před nákupem nových brýlí. Bylo mi doporučeno, abych to udělal jako plno jiných lidí, že si koupím nové brýle a recept na nějaký ten drobný příspěvek na brýle si vyzvednu až poté. Oponoval jsem, že mi ani tak nejde o ten předpis jako o kontrolu dříve než si pořídím nové brýle. Nešlo o žádné dohady, spíš o rozhovor v klidné atmosféře. Neříkal jsem, že jsem vdovec, jen jsem zmínil, že mě to mrzí, že mám děti ve školce a docela rád bych to vyřídil co nejdřív. Opatrně jsem se zeptal, zda bych třeba nemohl počkat v čekárně, která je prázdná. Doktorka si vzala kartičku pojišťovny s tím, že mi nemůže nic slíbit, ale když nějakou chvíli vydržím, tak se třeba uvolní nějaké to místo, ale lidi chodí průběžně tak, jak jsou objednaní.

Byl jsem nakonec velmi rád, že to takhle dopadlo a zhruba po půlhodině čekání a asi dvou dalších pacientech mě paní doktorka vzala. Navíc jsem byl velmi rád, že vyšetření ukázalo, že za těch 11 let se moje oči nezhoršily (ono už takhle ty dioptrie stačí, k tomu astigmatismus - co to je? zde nebo třeba zde).

A aby toho nebylo málo, tak jsem si hned ten den vybral nové brýle a objednal si skla (přece jen mám speciálnější, takže se na ně bude čekat asi dva týdny a jedno sklo stojí víc než obroučky brýlí). Na radu kamarádek zkusím něco nového a užšího, i když jsem byl upozorněn, že s menším zorným polem můžu mít problémy. Tak uvidíme!

I tato zkušenost mě utvrzuje v tom, že problém našeho zdravotnictví je v něčem úplně jiném než jestli se vybírá 30,- Kč nebo ne.



A jak mi to bude slušet? ;-)

9 komentářů:

  1. Vypadá to vážně dobře, tak ať se dobře nosí a dobře slouží!!!

    OdpovědětVymazat
  2. No jooooo, jsi fešák!!!!
    Fakt pěknej chlap.

    OdpovědětVymazat
  3. No teda, fakt dobrý. Máš hezký oči. Tak ať ti dobře sedí a dobře se nosí.
    V půlce článku jsem byla překvapená, že u očaře nikdo nebyl než jsem dočetla k tomu objednávání. Já jsem taky brýlatá a taky jsem po šesti letech byla v létě na kontrole. Ač objednaná i tak jsem čekala skoro 4!!! hodiny na běžnou kontrolu. Bylo to k nesnesení. Navíc vedle mně seděl jeden docela starý pán s paní, asi známou, a celou dobu řešili všechny partaje, zateplování domů, vyvážení odpadků ... bylo to náročné, nebylo kam by před tím člověk utekl.

    Tak ať se nové brýle líbí i klukům!!!
    Dana

    OdpovědětVymazat
  4. Mooc vám to sluší! Jinak astigmatismus mám taky a brýle nosím už asi 7 let...

    OdpovědětVymazat
  5. Moc pěkné a moc sluší! Stejně jsem ale ráda, že ve svých 40-ti letech vidím jako rys a brýle ještě nepotřebuji...a doufám, že dlouho potřebovat nebudu, stačí mi úplně, když na gynekologickou prohlídku čekám 2 hodiny...tam zase vy chlapi nemusíte. :-))

    OdpovědětVymazat
  6. Sluší Vám moc :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Tak musim rict, ze jo - sednou.

    OdpovědětVymazat