Martinovy Marnosti

Martinovy Marnosti


Marnost nad marnost, všechno je marnost. K čemu je člověku všechno to pachtění?
Spisování mnoha knih nebere konce a mnohé hloubání unaví tělo.
(biblická kniha Kazatel)

středa 13. června 2012

Návštěva u zubaře

Dnes kluci absolvovali pravidelnou prohlídku u zubařky. Před pár dny jsem si uvědomil, že bychom to ještě měli stihnout před létem, tak jsem kluky objednal. Měli jsme štěstí, sestra našla volné místo přesně tak, abychom tam mohli dorazit s klukama těsně po obědě, bez zameškání školy.

Občas bývám svědkem scén malých dětí u zubaře. Někdy je to nějaký špatný zážitek, jindy prostě obava "z doktorky". Starší Martin obecně zvládá akce u doktorky líp, např. několik odběrů krve nebo různé injekce. Naopak menší Ondra je víc ukňouraný. Naštěstí zatím nemají negativní zkušenosti se zubařkou, i když po mně zrovna dispozici ke zdravému chrupu nezdědí.

Z taktických důvodů jsem nejprve vyslal do křesla Ondru. Zůstal jsem s Martinem u vchodu do ordinace. Nedávno si Ondra stěžoval na bolest zubu, tak jsem mu říkal, ať ukáže, který to byl. Prohlásil vša, že už je to v pořádku. S paní zubařkou výborně spolupracoval, ani nehlesnul a ani jsem u něj nemusel stát. Pak šel Martin a opět vše v klidu zvládnul. U něj jsem se jen zeptal na mírně křivě rostoucí zub, ale prý je vše v pořádku a vše se srovná spolu s růstem dalších zubů.

Byl jsem rád, že to kluci zvládli výborně a že mají vše v pořádku. Prý i hygiena je dobrá. Zubařka souhlasně komentovala to, že i Martinovi ještě zuby dočišťuji, prý je to potřeba. Máme to doma tak, že si buď sami vezmou kartáček a pastu nebo jim to třeba ráno nachystám, aby se zbytečně nezdržovali. Chvíli si čistí zuby, pak za mnou přijdou nebo já za nimi a zuby jim ještě dočistím. Jsem rád, že je do čištění zubů nemusím vůbec nutit. Naopak si už několikrát vzpomněli a připomněli mi to, když jsem třeba při nějakém večerním rychlém ukládání na to zapomněl.

Možná nám pomohlo i opakované sledování animovaného seriálu Byl jednou jeden život, kde je destruktivní činnost "zubních bakterií", živených jakýmkoliv cukrem, docela pěkně znázorněna.

1 komentář:

  1. No to je radost, takhle zvládnout zubaře, to moje malá sestra dělá vždycky takovej povyk, že se s tátou propadáme studem do země...

    OdpovědětVymazat