Martinovy Marnosti

Martinovy Marnosti


Marnost nad marnost, všechno je marnost. K čemu je člověku všechno to pachtění?
Spisování mnoha knih nebere konce a mnohé hloubání unaví tělo.
(biblická kniha Kazatel)

sobota 24. prosince 2011

Vánoce jsou tady!

Ačkoliv jsem tomu ještě včera ráno moc nevěřil, tak Vánoce jsou tady a i my jsme je stihli. Takže se už jen můžeme těšit, jak se večer dobře najíme (to spíš já) a co najdeme pod stromečkem (to hlavně kluci).

Nakonec jsme s klukama zvládli nejenom přípravu, ale i vnímat a sledovat onu historickou událost, kterým bylo rozloučení zřejmě z nejznámějším Čechem v současném světě, symbolem společenských změn a naším prezidentem Václavem Havlem. Včera nás také navštívila moje sestra, takže s klukama ozdobila stromeček, což mi hodně pomohlo. Mohl jsme se věnovat úklidu, praní a vaření. Byl to sice dlouhý den, ale kolem třetí hodiny v noci jsem mohl ulehnout s dobrým pocitem, že rybí polévka je hotová, stejně tak bramborový salát, že máme ozdobený stromeček, uklizeno a zabalené dárky. Tak to mám rád, když je vše hotovo ještě před Štědrým dnem. Vzpomínám si na ten stres, když kdysi v naší rodině byl Štědrý den ve znamení největších příprav. Proto jsem si předsevzal, že se budu snažit mít pokud možno vše už připravené. Někdy se to podaří, jindy ne. Jsem rád, že letos se to podařilo, i když jsem tomu včera ještě moc nevěřil.

Sice to byl chvílemi taky trochu stres, ale mám pocit, že jsme si ho vybrali už v předchozích dnech. Třeba ta moje ztráta tašky, o které jsem psal, také přispěla k tomu, že jsem si různé věci uvědomil. Navíc ani tentokrát nechyběly vtipné hlášky kluků. Například malý Ondra mi říkal, jak se těší, až bude velký jako já. Řekl jsem mu, ať si užívá, že je malý, může si víc hrát a nedělat si plno starostí. Až bude velký jako já, určitě bude mít rodinu a bude se muset o vše starat. Tak se na mne tak podíval a řekl: "Nebudu, já budu mít ženu." Musel jsem se smát, protože má doufám pravdu a já mu to přeji. Jen jsem si říkal, jak hluboko to máme my muži zakořeněné, že i když doma dělám skoro vše, tak on přesto ví, na co vše může být žena :-)

Jsem rád, že i díky holkám, co u nás byly, si kluci užili pečení perníčků. Já sice dělám leccos, ale (zatím) nepeču (leda tak maso). S mojí sestrou si kluci užili zdobení stromku, takže jsem i zkousnul, že to nepřežily nějaké ozdoby, které jsem dosud pečlivě opatroval, protože byly poměrně staré, ještě z mého dětství. Radost kluků a jejich ochota pomáhat jsou přece přednější.

Kluci rozmotávali každoročně zamotané světla na stromek:




Samozřejmě nejvíc si to užili s kaprem. Nejprve jsme několikrát pozorovali prodavače ryb. Kluky to bavilo, zvlášť Martínek rozmlouval s prodavači. Motali se kolem až byli celí zacákaní od krve. Martínkovi jsem vysvětlil rozdíl mezi mlíčím a jikrami. Ostatně my jsme nakonec jikry koupili a sami jsme měli mlíčňáka (tedy kluka). Kluci k tomu přistupovali tak, že kapři jsou prostě na jedení. Samozřejmě atrakcí byl kapr ve vaně. Takže každou chvíli kluci mizeli do koupelny. Pak přicházeli a měli ruce studené od vody, až jsem je musel odhánět, aby měl kapr taky chvíli klid.



Ondra si oblíbil reflexní vestu, kterou dostal Martínek ve škole. Protože má na sobě odznak městské policie, tak v ní chodil i doma. Za pasem měl pistoli a občas nás s Martínkem kontroloval. Proto z pozice své "funkce" dohlížel na Martínkovy pokusy o vylovení kapra (s dětskou síťkou).





Ačkoliv jsem chtěl jako vždy koupit kapra zhruba do tři kil, měli jsme nakonec většího (i když je mi jasné, že prodavači s váhou umí kouzlit). Viděl jsem, že byl letos prostě větší. Tak jsem byl zvědavý, jak to letos zvládneme. Ale nakonec byl možná unavenější, takže jsme si s ním poradili. Dokonce nás i moje sestra při výlovu vyfotila.




Před Vánocemi to nebylo zrovna jednoduché období, zvlášť když byli oba kluci dlouho nemocní a já se také s něčím pral. Tak jsme skutečně měl obavy, jak to vše zvládneme. Samozřejmě jsem nestihnul nějaké další povinnosti, lae ty s Vánocemi příliš nesouvisí. O to víc jsem rád, že si letošní Vánoce snad pěkně užijeme.

Samozřejmě si vzpomeneme i na ty, kteří tu s námi už nemohou být. Protože však nikdo z nás neví "dne ani hodiny", o to víc si chceme každý den spolu s klukama pěkně prožít a užít si ho.


PŘEJI VŠEM PĚKNÉ VÁNOCE !!


PS: Jo a kdyby vám někdo tvrdil nebo jste někde četli, že ve vánoční písni "Narodil se Kristus Pán" je chyba, že místo Goliáše ve 4. sloce býval původně Beliáš, tj. ďábel, tak tomu nevěřte. Trochu jsem po tom pátral a není to pravda. Více viz na mém druhém blogu ZDE.

5 komentářů:

  1. Přeji Vám chlapi krásné a požehnané vánoce.Ať se máte pořád tak moc rádi.

    OdpovědětVymazat
  2. Krásné Vánoce Martine tobě i klukům - nakoukla jsem před smažením řízků, jak se máte a vidím, že jste šikovní, krásně jste všechno zvládli :)

    Tak už se těším až pokecáme, jak si kluci užili dárků a tak vůbec:)

    Diny

    OdpovědětVymazat
  3. Pohodové vánoční svátky plné klidu, lásky a Božího požehnání.

    OdpovědětVymazat
  4. Požehnané vánoce, kluci! Jste úžasní!

    OdpovědětVymazat
  5. Krásné svátky a v novém roce jen to dobré. Ráda k Vám chodím číst, čerpám u Vás energii. A přeji,ať Vám vše vychází a do nového roku hodně zdraví a štěstí

    OdpovědětVymazat