Martinovy Marnosti

Martinovy Marnosti


Marnost nad marnost, všechno je marnost. K čemu je člověku všechno to pachtění?
Spisování mnoha knih nebere konce a mnohé hloubání unaví tělo.
(biblická kniha Kazatel)

úterý 13. prosince 2011

Cennější než král

Když po téměř dvou týdnech doma, léčený antibiotiky, si Martínek najednou večer stěžuje na bolavé ouško, Ondra si s posloucháním nedělá hlavu, já jsem unavený a pokouší se o mne nějaký nepříjemný bacil, Vánoce se rychle blíží a nikde to není moc vidět, další povinnosti se tváří neodkladně, tak mi není moc do zpěvu. Ještěže tu mám ty svoje kluky, kteří mě potěší i pobaví.

Seděl jsem zamlkle, pokašlávám, posmrkávám a trochu mě přepadaly chmurné myšlenky. Přišel ke mně Martínek a řekl mi: "Tatíí, co ti je? Ty jsi smutný, že už nemáš tátu ani mámu?"

Ta jeho starostlivost mě spíš rozveselila. Ostatně nebylo to dlouho poté, co jsme jim zvýšeným hlasem vysvětloval, že takový nepořádek v jejich pokojíčku se mi vůbec nelíbí.

S úsměvem jsem se na něj podíval a řekl jsem mu: "To sice nemám, ale zato mám vás dva. Vy jste to nejcennější, co mám."

Martínek se taky usmál a jakoby se chtěl ještě ujistit, zeptal se: "Myslíš jako cennější než král v šachách?" /Pro nešachisty dodávám, že král je v šachách nejcennější figurkou. O něj se vlastně vede celý boj a jeho ztráta znamená konec hry a porážku./

Usmál jsem se ještě víc, pohladil ho po hlavě a řekl jsem mu: "Jasně, cennější než král v šachách."

To už nás poslouchal i Ondra, který neholduje šachům a momentálně se věnuje stavění hradů, který se také zeptal: "A cennější než král na hradě?"

"Ano, cennější než král na hradě," odpověděl jsem i Ondrovi a znovu jsem zopakoval: "Prostě jste to nejcennější, co mám. A jsem za to moc rád."

S klukama jsme se na sebe usmáli a objali jsme se. Oni šli zase uklízet a já se pustil do další práce.

Sice není vše dokonalé a třeba to není tak, jak by "mělo/mohlo být", ale proč nebýt vděčný a rád za to, co je? Vždyť nemáme málo!

2 komentáře:

  1. Hlavně,že se máte rádi.Pro děti je důležitý stromeček a dárky,tak o co jde.

    OdpovědětVymazat
  2. To je hezké. Mám ráda vaše příběhy, jste správná trojka.

    OdpovědětVymazat